Техничар за биотехнологију је стручњак за рад у лабораторијама и погонима прехрамбене, фармацеутске и хемијске индустрије гда се примењују биотехнолошки процеси.
У непосредној производњи:
• ради на издвајању и пречишћавању биљних и животињских сировина од којих се добијају прехрамбени производи (уље, шећер, скроб),
• користи активности микроорганизама где се биолошким путем могу да производе прехрамбени производи и сировине (кисело млеко, јогурт, кефир), биолошки конзервисано поврће (кисели купус), пекарски квасац, органске киселине, пиво, вино, ензими, алкохол (етанол), лекови (антибиотици, витамини), хемикалије и енергенти.,
У лабораторији:
• узима узорке за анализу и испитиванје физичких, хемијских и микробиолошких карактеристика,
• контролише присуство и садржај пестицида и адитива у намирницама,
• исправност, односно неисправност намирница
На крају школовања полаже матурски испит по Упутству министра просвете.
Радна места:
• лабораторија за испитивање квалитета хране,
• погони за производњу прехрамбених производа
• погони за производњу пијаће воде,
• пекаре,
• посластичаре,
• погони за производњу алкохолних и безалкохолних пића,
• складишта прехрамбених производа,
• самосталне радионице,
Наставак школовања:
• пољопривредни факултет,
• технолошки факултет,
• технички факултет,
• природно-математички факултет